Længere lastbiler på vej
Der er udsigt til længere lastbiler.
Partierne bag forliget om bilafgift har bestilt to analyser om vægt og dimensioner, der især handler om dobbelttrailere.
Vejdirektoratet og Færdselsstyrelsen skal analysere mulighederne for at køre med dobbelttrailere i Danmark.
Tilpasning af vægt- og dimensionsgrænser er kommet så langt i den politiske proces, at der afsættes to millioner kroner til to analyser i aftalen om bilafgifter og grøn omstilling af transport, som Socialdemokratiet (regeringspartiet), Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har indgået.
Den ene analyse gælder dobbelttrailere. Analysen omfatter kørekurver, arealbehov og testkørsel. Der sigtes mod et rutenet for dobbelttrailervogntog ligesom for de 25,25 meter lange modulvogntog.
Derudover skal der regnes på ønsket fra vognmandsbranchen om femakslede 40 ton lastbiler.
Se i skemaet nedenfor (dobbeltklik for forstørrelse) hvordan man mener at lange lastbiler kan reducere CO2 udledning med 27%.
Chaufførlønnen stiger 1. marts
Fra begyndelsen af den uge hvor 1. marts indgår reguleres lønnen iht. Transport- og Logistikoverenskomst mellem DI (ATL) og 3F.
Reguleringen blev aftalt i forbindelse med fornyelsen af overenskomsten i 2020.
Hent den nye lønoversigt her!
Skattefri rejsegodtgørelse i transportvirksomhed
Når man rejser i forbindelse med sit arbejde, kan ens arbejdsgiver udbetale skattefri rejsegodtgørelse til at dække rejseudgifterne. Det gælder også ansatte i transportvirksomheder, fx chauffører.
Godtgørelsen kaldes også for “diæter” og kan udbetales efter nogle faste satser. Satserne skal dække udgifter til kost, småfornødenheder og logi (overnatning) på rejsen. Dog kan chauffører, der transporterer varer eller personer, ikke få dækket udgifter til logi efter de faste satser.
Der er nogle krav til rejsen, som skal være opfyldt, for at der kan udbetales skattefri rejsegodtgørelse. Derfor er det også vigtigt, at rejsen er dokumenteret med de rigtige oplysninger. Hvis SKAT vurderer modsat regnes diæterne som løn, der skal beregnes sociale tillæg og der opstår fuld skattepligt
Se, hvad man skal gøre som ansat og som arbejdsgiver her!
Nye stillinger i Ribe
Færdselsstyrelsen overtager som følge af det seneste politi-forlig hele kørekortområdet fredag 1. oktober og bliver dermed tre gange så stor. På hovedkontoret, der ligger i den tidligere amtsgård i Ribe, skal der ansættes en række nye medarbejdere
Overtagelsen af ansvaret for kørekortområdet betyder, at der kommer omkring 300 årsværk ekstra til Færdselsstyrelsen. De fleste er spredt rundt i landet, hvor de også i fremtiden skal afvikle teoretiske og praktiske køreprøver.
Den store opgave betyder dog også, at landskontoret i Ribe trækker en række stabsfunktioner fra København til Ribe, hvor der skal bruges 50-70 ekstra årsværk til blandt andet en it- og en hr-afdeling.
Siden 2016 har styrelsens beskæftiget 160 medarbejdere i Ribe, og nu runder man altså de 200.