Arbejde i natperioden.
 
§ 1. Denne lov finder anvendelse for mobile lønmodtagere, der deltager i vejtransportaktiviteter, som er omfattet af forordning (EØF) nr. 3820/85 eller, hvis denne ikke finder anvendelse, af AETR-overenskomsten.
.
.
Stk. 5. Ved natperiode forstås i denne lov tidsrummet mellem kl. 01.00 og 05.00, medmindre det ved kollektiv overenskomst* er fastsat, at et andet tidsrum på 10 timer mellem kl. 00.00 og 07.00 skal betragtes som natperiode.
Stk. 6. Ved natarbejde forstås i denne lov alt arbejde, der udføres i natperioden.
.
.
§ 6. Mobile lønmodtageres daglige arbejdstid må ikke overstige 10 timer inden for et tidsrum på 24 timer, hvor der udføres natarbejde.
 
 
*Alle chaufføroverenskomster jeg kender (b.la. DTL-A/3F, ATL/3F og ITD-A/Krifa) har fastsat perioden til 0.00-04-00
 
Så chauffører der først får fri over midnat, eller begynder før klokken 4.00 må ikke ha en daglig arbejdstid der overstiger 10 timer. (effektiv arbejdstid).
 
NB Der er ikke noget der forhindrer en ”rådighedstid” på 13-, eller 15 timer.
 
Vil også lige indføje lidt generelle regler for arbejdstidsdirektivet.

 

Fakta om arbejdstidsreglerne:

De væsentligste arbejdstidsregler er:

– Pause: efter højst 6/9 timers arbejde (kørsel og andet arbejde) skal der afholdes en pause på mindst 30/45 minutter.

– Natarbejde: hvis en chauffør arbejder i natperioden – som er mellem midnat og kl. 04.00 – må chaufførens samlede arbejdstid (kørsel og andet arbejde) ikke overstige 10 timer.

– Ugentlig arbejdstid: arbejdstiden (kørsel og andet arbejde) i en uge må ikke overstige 60 timer.

– Gennemsnitlig ugentlig arbejdstid: den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid (kørsel og andet arbejde) over de seneste 6 måneder må ikke overstige 48 timer.

Det forventes, at politiet i vejkontrollen kommer til at kontrollere, om pausereglen overholdes, og at Færdselsstyrelsen, blandt andet i forbindelse med virksomhedskontrollerne, kommer til at kontrollere, at reglerne om ugentlig og gennemsnitlig ugentlig arbejdstid, pauser og natarbejde overholdes.