Corona status uge 5

Transportbranchen har hidtil kunnet holde hjulene nogenlunde rullende siden Danmark blev lukket ned den 11. marts.

Men i dagene efter påske har flere vognmænd mærket, at en stor del af det øvrige danske erhvervsliv er lukket ned. Selvom de fleste produktionsvirksomheder er i gang, begynder mangel på råvareforsyninger flere steder at kunne mærkes. Og uden råvarer er der ingen færdigvarer, som skal produceres.

Landbrug og fødevarer samt tildels anlægsarbejder har heldigvis stadig brug for fuld kapacitet. Så det er formodentlig kun i begrænset omfang, at vognmandsvirksomheder hidtil har haft behov for at benytte sig af regeringens hjælpepakker.

Regeringen har den 9. april 2020 spillet ud med et forslag om en låneordning for små og mellemstore virksomheder. Ordningen omfatter muligheden for at få tilbagebetalt den moms, der havde betalingsfrist den 2. marts 2020.

Regeringen drøfter aktuelt forslaget med Folketingets partier. Du kan foreløbigt læse mere på Finansministeriets hjemmeside her.

Ja til nye overenskomster

Fagbevægelsen har torsdag stemt ja til nye overenskomster, der gælder for 600.000 på det private arbejdsmarked.

Afstemningsresultatet betyder, at de nye overenskomster for over 600.000 lønmodtagere, ansat i virksomheder på FH/DA området, kan træde i kraft og gælde for de kommende tre år.

I overenskomsterne er der blandt andet aftalt pæne lønstigninger, mere ligestilling omkring forældreorloven, 3 procentpoint mere på fritvalgskontoen, hvor man kan vælge mellem løn, barsel, frihed og pension.

Hent Transport- og Logistikoverenskomst mellem DI Overenskomst I (ATL) og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1. marts 2020 indgår her!

Volvo udskyder produktion af nye modeller

Volvo-koncernen har besluttet at udskyde produktionen af de nye lastbilmodeller. Det drejer sig om de nye FH, FH16, FM og FMX-modeller, hvor poduktions-start er udskudt til starten af 2021 på grund af Corona-krisen. Volvo-fabrikken skulle være startet på dem til september.

Herhjemme har Volvo Trucks Danmark også udskudt salgsstarten af de nye lastbiler til uge 37 – det vil sige engang i september.

Volvo har kunnet sælge de nye modeller siden uge 11, men indtil videre sælger man udelukkende classic-modeller, som de hidtil kendte modeller nu er omdøbt til. De vognmænd, der har nået at bestille en af de nye, kan enten beholde bestillingen og få den leveret, når bilerne er der – eller de kan konvertere deres køb til en classic-model, oplyser Volvo Danmark.

AT: Forebyg smitte

Nu er Arbejdstilsynet også kommet på banen og har samlet en række gode råd, som forklarer, hvordan man kan forebygge smitte og udbredelse af coronavirus i forbindelse med godstransport.

Læs Arbejdstilsynets anbefalinger her!

Foreningsnyt

Som følge af forsamlingsforbudet og nedlukning af restauranter har bestyrelsen besluttet at aflyse forårets foreningsarrangementer.

Derimod er der fortsat forhåbninger til at den årlige studietur, der normalt afvikles i slutningen af uge 38, kan gennemføres. Planlægningen tager sigte på at vi i år holder os inden for landets grænser. Dermed er det muligt at udnytte den invitation som foreningen fik af MF Niels Flemming Hansen, da han gæstede generalforsamlingen.

Niels Flemming Hansen indbød til rundvisning, debat og frokost på Christiansborg, hvilket tænkes kombineres med en lille rundtur til de kendte steder i dronningens by.

Siden generalforsamlingen har foreningen konstitueret sig. Ny som næstformand er Lars Jensen, Holm & Jensen, Glejbjerg. Se en præsentation af den nyvalgte bestyrelse på foreningens hjemmeside.

Nyt DTL Magasin på nettet

DTL Magasinet – Danske Vognmænd – er udkommet med årets nr. 4.

Magasinet indeholder denne gang en omfattende oversigt over hjælpepakker og midlertidigt lempede eller ophævede  regler til at lette erhvervslivets byrder og afbøde de økonomiske konsekvenser af coronakrisen.

Hent og læs DTl Magasinet her!